۲۸ مرداد ۱۳۹۲، ۱۰:۲۰

مهر بررسی می کند؛

گندم اردبیل از بازرسان می گریزد/ نوسان قیمت بازار عامل قاچاق

گندم اردبیل از بازرسان می گریزد/ نوسان قیمت بازار عامل قاچاق

اردبیل - خبرگزاری مهر: با وجود اینکه خروج گندم از استان اردبیل در سال زراعی جاری با هدف ذخیره سازی ممنوع اعلام شد اما عدم یکدستی قیمت این محصول زمینه ساز خروج غیرقانونی بخشی از آن شده است.

به گزارش خبرنگار مهر، به منظور ذخیره سازی و تامین نیاز داخل استان و همچنین تهیه و تامین تخم و کشت گندم خروج گندم توسط دستگاههای مسئول ممنوع اعلام شد تا این ممنوعیت موجب خرید تضمینی گندم و در ادامه تکمیل ظرفیت مصرفی استان شود.

براین اساس طی سال جاری بالغ بر 120 هزار تن گندم با قیمت تضمینی خریداری و ذخیره شده و بخشی نیز از تولیدات گندم استان برای تخم و کشت گندم نگهداری شد.

با این وجود نوسان قیمت گندم در بازار و تفاوت قابل توجه قیمت آن در بازار داخل و خارج استان موجب شده است خروج غیر قانونی گندم از مرزهای استان به یکی از دغدغه های مدیران این حوزه تبدیل شود.

بطوریکه مدیر عامل شرکت غله و خدمات بازرگانی اردبیل در گفتگو با خبرنگار مهر با تائید قاچاق بخشی از گندم تولید شده در استان، خواستار دخالت دستگاههای اجرایی برای مدیریت این مهم شد.

خرید گندم بالاتر از نرخ تضمینی

عباس کریمی با اشاره به لزوم تعیین راهکارهای موثر برای جلوگیری از قاچاق گندم استان متذکر شد: هم اکنون قیمت خرید تضمینی گندم بالاتر از بازار آزاد بوده و همین عاملی برای کنترل قاچاق گندم از استان به سایر استان ها است.

وی تصریح کرد: با این وجود تعدادی از دلالان بخشی از گندم تولیدی استان را به قیمت بالاتر از نرخ خرید تضمینی دولت خریداری، ذخیره سازی و به دنبال فرصت برای خروج آن هستند.

کریمی با بیان اینکه امسال اعلام قیمت تضمینی باعث شده که گرایش کشاورزان برای فروش محصول در بازار آزاد کاهش یابد، عنوان کرد: با این وجود برخی از دلالان و سودجویان گندم را حتی به بالاترین قیمت خریداری و به دلیل تفاوت نرخ در خارج از کشور نیز به فروش می رسانند.

وی با تاکید به اینکه درصد کمی از کشاورزان نیز گندم خود را نفروخته اند، یادآور شد: بخشی از تولیدات استان نیز در کارخانجات ماکارونی به فروش می رسد. علاوه بر این به دلیل قیمت بالای نهاده های دامی و قیمت پایین گندم، رقمی نیز در مرغداری ها خریداری و مصرف می شود.

مسیرهای مشخص قاچاق گندم!

مدیرعامل شرکت غله استان مسیرهای قره آغاج، اصلاندوز، نمین، خلخال – سرچم و بویژه مشگین شهر – اهر را از مسیرهای قاچاق گندم استان برشمرد و ادامه داد: البته امسال تا 70 الی 80 درصد از قاچاق گندم منطقه جلوگیری شده اما همچنان از مسیرهای اصلی و فرعی، گندم قاچاق می شود.

وی با بیان اینکه شاهدان اعلام می کنند که کامیون های قاچاق حامل گندم اردبیل را در مسیر اهر دیده اند که براحتی تردد می کنند، ادامه داد: باید با جدیت با این پدیده که اقتصاد استان را متضرر می کنند، برخورد شود تا از آن جلوگیری به عمل آید.

ضرورت استخراج آمار قاچاق برای مداخله

با وجود اینکه عباس کریمی نرخ تضمینی خرید گندم را مطلوب توصیف می کند، خرید گندم بالاتر از نرخ تضمینی موجب شده است برخی کشاورزان اقدام به فروش گندم به دلالان کنند.

در عین حال معاون توسعه تجارت خارجی سازمان صنعت، معدن و تجارت استان در گفتگو با خبرنگار مهر تصریح کرد: برای مداخله در امر قاچاق ضروری است آمار دقیق این مهم استخراج شود.

صدیف بیگ زاده تاکید کرد: قاچاق گندم به دلیل تفاوت قیمت آن در داخل و خارج استان است و چون صادرات گندم ممنوع است خروج گندم از مرزهای استان از مبادی غیر متعارف اتفاق می افتد.

وی افزود: تمامی این موارد زمینه تشدید قاچاق را فراهم می کند که برای بیان میزان دقیق آن ضروری است اطلاعات دقیق جمع آوری شود.

قصور در کنترل خروج غیرقانونی

اما در حالی که بیگ زاده معتقد است نبود آمار مشخص یکی از موانع کنترل قاچاق گندم محسوب می شود، رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان اردبیل با تأیید ضمنی قاچاق از طریق مرز جاده مشگین‌شهر – اهر به سمت کشور ترکیه و عراق تصریح کرد:‌ به نظر می‌رسد برخی از افراد سودجو قصد دارند از این طریق گندم مرغوب منطقه مغان را از طریق مرزها خارج کرده و به کشور دیگر بفروشند.

ارژنگ عزیزی با یادآوری اینکه در حد بضاعت و توان خود سعی کردیم جلوی این خروج بی‌رویه و قاچاق را بگیریم، اضافه کرد: به نظر می‌رسد به دلیل برخی قصور و کوتاهی‌ها خروج غیرقانونی ادامه دارد که باید وضعیت کنترلی را تشدید کرد.

وی افزود: خرید گندم به قیمت تضمینی همچنان ادامه دارد و ما در حد توان سعی کردیم خریداران بخش خصوصی را نیز ملزم کنیم تا این قیمت را رعایت کنند اما به نظر می‌رسد، نمی‌توان کنترل زیادی را بر این نرخ داشته و بخش خصوصی را الزام به این کار کرد.

با وجود اینکه مسئولان در انجام قاچاق گندم اتفاق نظر دارند، اما عواملی نظیر نظارت های غیرموثر، عدم برخورد جدی، مقابله با دلالان و واسطه گران این حوزه و... موجب شده دست دلالان به بازار گندم دراز شود.

کارشناسان معتقدند گندم استان اردبیل از مرغوبیت مطلوبی برخوردار است و به همین دلیل بازار تجارت غیر قانونی آن با کاهش تولید گندم در سال زراعی جاری به دلیل خشکسالی شدت یافته است.

مصرف سالانه گندم در اردبیل 220 تا 250 هزار تن است که نزدیک به 45 درصد از گندم استان توسط تولیدات داخلی تامین شده و مابقی وارداتی است.

در سال گذشته شائبه ورود گندم نامرغوب با وجود برخورداری استان از گندم مرغوب یکی از مهمترین دغدغه های شهروندان اردبیلی بود که توسط دستگاههای ذیربط تکذیب شد اما تاثیرات روانی نامطلوبی را به همراه داشت.
..........................
گزارش: ونوس بهنود

کد خبر 2118303

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha